Pierre Cardin

Kusters Promogifts
Kusters Promogifts

Pierre Cardin

Pierre Cardin werd op 7 juli 1922 geboren in San Biagio di Callalta (Treviso). Zijn echte naam is Pietro Cardin. In 1945 verhuisde hij naar Parijs, alwaar hij architectuur studeerde en begon te werken bij het modehuis Paquin. Vervolgens werkte hij voor Elsa Schiaparelli, werd hoofd van studio Christian Dior in 1947, om vervolgens in 1950 zijn eigen modehuis op te richten. Zijn studio aan de Rue Richepanse vervaardigt hoofdzakelijk kostuums en maskers voor het theater. In 1953 begint Cardin zich te meten met de wereld van ‘high fashion’, wanneer hij zijn eerste collectie presenteert.

Zijn ‘bulles’ kleding, met bubbels, werd al snel bekend over de hele wereld en eind 1950 opent Cardin zijn eerste boetieks in Parijs, Ev en Adam. Voor mannen ontwerpt hij de ‘prêt-à-porter‘ lijn met gebloemde sjaals en hemden met prints. In 1966 ontwerpt hij zijn eerste modelijn voor kinderen. Begin 70er Jaren opent hij eveneens in Parijs Espace Pierre Cardin, alwaar een theater, restaurant, kunstgalerij en een opleiding voor meubelontwerp ondergebracht zijn.

“Cardin werd beroemd door zijn avant-gardistische stijl geïnspireerd door ruimte. Hij heeft een uitgesproken voorkeur voor geometrische vormen en patronen. Hij was tevens verantwoordelijk voor de verdere verspreiding van de ‘unisex’ mode”.

Begin 80er jaren kocht hij de restaurantketen van Maxim’s en opende kort daarna nieuwe vestigingen in New York, London en Beijing. Onder de vele prijzen die Cardin tijdens zijn carrière heeft mogen ontvangen, wijzen wij met name op de benoeming tot Commandant in de Orde van Verdienste van de Italiaanse Republiek in 1976 en de Franse Nationale Orde van het Legioen van Eer in 1983. In 1991 werd hij benoemd tot UNESCO Goodwill Ambassadeur.

Mode, design, kunst, hotels, restaurants, porselein, parfums, Pierre Cardin heeft meer dan welke andere ontwerper ooit op vooruitstrevende wijze zijn naam en stijl weten te verbinden aan een legendarisch merk, dat wereldwijde bekendheid geniet in een breed scala aan producten en toepassingen.

Hij is overleden op 29-12-2020 †